Ležák Plzeňského typu
Ležák plzeňského typu: historie a charakteristika
Světlý ležák plzeňského typu patří mezi nejrozšířenější a nejuznávanější pivní styly na světě. Jeho původ sahá do roku 1842, kdy byl v nově založeném Měšťanském pivovaru v Plzni uvařen první spodně kvašený světlý ležák. Na jeho vzniku se zásadně podílel bavorský sládek Josef Groll, který využil tehdy novou technologii spodního kvašení a české suroviny.
Typickými znaky plzeňského ležáku jsou zlatavá barva, vyšší říz, plné sladové tělo a jemná, ale zřetelná chmelová hořkost. Pro jeho výrobu se používá výhradně světlý plzeňský slad, měkká voda, jemně aromatický žatecký chmel a kvasnice spodního kvašení. Ležák zraje několik týdnů při nízkých teplotách, což mu dodává čistotu chuti a výbornou pitelnost.
Plzeňský ležák ovlivnil vývoj pivovarnictví po celém světě – dodnes je v mnoha zemích považován za vzor kvality a řemeslné poctivosti.
Dráteník světlá 11°: tradiční český ležák
Naše Dráteník světlá 11° navazuje na klasické pojetí českého ležáku, tak jak ho známe už téměř dvě století. Pivo vaříme dekokčním způsobem ze 100% plzeňského sladu, používáme výhradně český žatecký chmel a tradiční kvasnice spodního kvašení. Po hlavním kvašení necháváme pivo ležet a dozrávat v ležáckém tanku po dobu několika týdnů, aby získalo svou typickou jemnost a vyvážený chuťový profil.
Výsledkem je pivo s plným tělem, jemnou chmelovou hořkostí, vyšším řízem a výbornou pitelností. Dráteník 11° je určen pro každodenní pití – spojuje poctivou řemeslnou práci s respektem k tradičním postupům českého pivovarnictví.
